Numele cotidianului: Erdély.ma
Anul şi data apariţiei: 06-03-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Toró T. Tibor
Titlul articolului: Erdélyi Magyar Néppárt: jár nekünk az autonómia, az a megoldás! – VIDEÓ
Acces online: https://erdely.ma/autonomia.php?id=136974

Az Erdélyi Magyar Néppárt fontosnak tartja, hogy Háromszéken létrejött a magyar összefogás a március 10-ére, Marosvásárhelyre tervezett autonómiatüntetés ügyében. Az, hogy kedden sikerült egy asztalhoz ülnie a demonstrációt kezdeményező Székely Nemzeti Tanács, a társszervező Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Párt, illetve a háromszéki RMDSZ képviselőinek, példaként szolgálhat más erdélyi magyar közösségeknek is arra, hogy az autonómia érdekében a magyar szervezetek igenis képesek közösen fellépni.
Az RMDSZ háromszéki vezetői - a szövetség csúcsvezetőségének önelszigetelő, önző és a közösségi érdekkel nyíltan szembehelyezkedő megnyilvánulásai ellenében - legalább az utolsó pillanatban ráébredtek, hogy ott a helyük március 10-én Marosvásárhelyen. Sajnos, a háromszéki álláspont a kivétel, ami a szabályt erősíti: az RMDSZ országos vezetői - Kelemen Hunor, Markó Béla, Verestóy Attila, Borbély László és társaik - továbbra is ragaszkodnak az autonómiatüntetést helytelenítő és elítélő álláspontjukhoz, ezzel elbizonytalanítva az embereket, miközben folyamatosan azt hangoztatják, hogy a szövetség programjában kitüntetett helyet foglal el az autonómia, korábban pedig az „Együtt az autonómiáért!" jelszóval kérték a magyar választók szavazatait.
A tüntetés előkészítésében a Néppárt megbízottjaként részt vevő Sánta Imrével együtt mondjuk: a félelem falát csak úgy tudjuk lebontani, ha erősek leszünk, ha egységes akaratot tudunk felmutatni, ezért mindenkinek ott a helye Marosvásárhelyen. Március 10-én nemet mondunk arra a gyűlöletkampányra, amelyet szimbólumaink és az autonómia kapcsán ellenünk indított a román hatalom, és igent mondunk a Székelyföld autonómiájára és a székely-magyar közösség szabadságára.

Hirdetés
A Néppárt már a 2012. november 24-i sepsiszentgyörgyi tüntetés alkalmával arra hívta fel a figyelmet, hogy utcára kell vonulni az autonómia-igény kinyilvánításáért. Sánta Imre az akkori tüntetés kezdeményezőjeként azt ígérte, hogy lesz folytatás - ebbe a folyamatba illeszkedik az SZNT által meghirdetett március 10-i marosvásárhelyi megmozdulás is.
A Néppárt ezért mindenkit részvételre hív és biztat.
Mondjuk ki együtt Marosvásárhelyen is: autonómiát akarunk a Székelyföldnek és az erdélyi magyaroknak. Mert az autonómia a megoldás!
Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében
Toró T. Tibor